Skip to content

Nørrebro Nordvest Bladet

Blandt stamgæster og guldøl

Luna Signe Hørdum Nielsen har samlet to års værtshusbesøg, samtaler, guldøl, anekdoter og menneskeliv i sin bog ’Bag De Gule Gardiner’, som giver et unikt indblik i Nørrebros brune værtshusmiljø.

Af Mikkel Svinth Rødgaard

Solen skinner ind ad vinduerne på Café Viking i Ægirsgade fredag formiddag. En lille håndfuld gæster hyggesludrer i baren og en herre sidder ved et bord for sig selv og skyller dagens aviser ned med en pilsner. Radioen kværner top20-pop, og bartenderen skænker Luna Signe Hørdum Nielsen en kop kaffe med fløde og et venligt smil. De kender hende her.
Den 27-årige forfatterdebutant færdes nemlig hjemmevant her på ’Vikingen’, efter to års næsten daglig gang på Nørrebros værtshuse, som hun har samlet i bogen ’Bag De Gule Gardiner’ – fortællinger fra Nørrebros værtshuse.
»Jeg ville egentlig bare gerne skildre værtshuslivet, som det ser ud, når man kommer ind en torsdag formiddag klokken 11,« siger Luna Signe Hørdum Nielsen om ideen, som opstod for flere år siden, og udspringer dels af en kærlighed til de brune værtshuse og en stor fascination af Nørrebros historie.
»Jeg har altid godt kunne lide det skæve og det upolerede, og man ved aldrig helt, hvad der vil ske, når man træder ind på et værtshus, og man kan ende i snak med de skøreste mennesker. Alt er som det var i går, men alligevel ikke, og det kan jeg bare enormt godt lide. Folk har siddet på den samme stol i en menneskealder, og man kan nærmest se hullerne efter albuerne, hvor folk har hængt i baren,« siger adoptivnørrebroeren, som oprindeligt kommer ’ude fra det pæne Virum’.

Ville ikke være outsider
Hendes rejse ind i Nørrebros værtshusmiljø begyndte som et afgangsprojekt på Projektakademiet Imagine Nørrebro, og det udviklede sig siden til ’Bag De Gule Gardiner’, som både er et stykke lokal- og kulturhistorie, en sædeskildring, et unikt indblik i miljøer, som de fleste kun sjældent færdes i og en personlig beretning.
Fra starten havde hun sat sig for, at hun ville beskrive miljøet indefra, og det med den indbyggede forhindring, at der ikke er ret mange yngre kvinder midt i tyverne blandt stamgæsterne på Nørrebros værtshuse.
Fællesskabet er stærkt på de fleste rigtige værtshuse, og man bliver ikke bare sådan uden videre lukket ind i selskabet. Men Luna satte sig for at møde stamgæsterne på deres egne betingelser.
»Jeg var meget åben og ærlig med, hvorfor jeg var der, for folk synes, det er pisseunderligt, at en ung pige sætter sig ind på et værtshus klokken 11 om formiddagen. Der bliver kigget, og der bliver sagt noget. Det er jo deres sted, for fanden, så ret hurtigt kommer man i kontakt med folk uden at gøre særligt meget selv, fordi folk bliver ret nysgerrig på, hvad jeg egentlig laver der. Eller også er man kommet til at sætte sig på en stol, der tilhører en, der altid kommer klokken 11, og så bliver man venligt bedt om at flytte sig,« smiler hun.
I det hele taget var det afgørende for hende, at hun ikke kom som en outsider og beskrev værtshusene, og de mennesker, der kommer der på en overfladisk måde. Derfor satte hun regler for sig selv.
»Det er måske meget normalt for en på min alder at komme på værtshus efter klokken 18-19 stykker med kammeraterne, men til den her bog, er jeg netop trådt ud af den ’comfort zone’. Jeg har hele tiden haft regler. 1. jeg måtte ikke have min mobil oppe, 2. jeg måtte ikke have venner og veninder med, for så sidder jeg bare og snakker med dem og 3. det skulle være i tidsrum, hvor jeg ikke normalt kom på værtshus. Jeg ville opleve noget andet end værtshuset om aftenen,« siger hun.

Opbygget tillid
Café Viking, Scala i Ravnsborggade (som lukkede, mens bogen blev til), Det Rene Glas på Nørrebrogade og Café Heimdal i Heimdalsgade spiller hovedroller i ’Bag De Gule Gardiner’, og der har været så meget at fortælle, at der slet ikke blev plads til kapitlet om Café Nørrehus i Griffenfeldsgade.
For Lunas strategi og ihærdighed bar frugt. Talrige morgen-, formiddags-, eftermiddags- og aftentimer i selskab med de i starten lidt skeptiske stamgæster og nysgerrige værtshusejere og mange sjusser, guldøl og kaffekopper, har givet hende et helt unikt indblik i nørrebros brune værtshusmiljø og en perlerække af anekdoter, livshistorier og ’syrede fortællinger’.
Og de mange mennesker hun har mødt, har gjort et stort indtryk på hende.
»Det har været meget grænseoverskridende for mig. At skulle sætte sig ind på et værtshus, hos folk man ikke kender, som er meget skeptiske og ikke føler, man passer ind. Jeg er ikke vant til at sidde og drikke en øl alene uden at have en telefon eller vide, at der kommer en om lidt og mødes med én. Men dertil har det været helt vildt lærerigt, jeg har jo simpelthen mødt så mange mennesker, som faktisk på hver deres måde har rørt noget i mig,« siger hun og fortsætter:
»Det lyder ret ’violin-agtigt’, men folk er på en eller anden måde kommet ind under min hud, og det havde jeg slet ikke forventet. At jeg personligt ville blive så involveret. Det har været alt fra man blev inviteret til en fødselsdag, hvilket jo er glædeligt, men også at du bliver inviteret til en begravelse. Det er jo rigtig trist, når man lærer folk at kende. Man ved jo, at de drikker… Det er hårdt at se folk, være hårde mod sig selv.«
Hendes bog er da heller ikke blot en nostalgisk rejse i et meget dansk og nørrebros fænomen. Selvom hun elsker de brune værtshuse, er Luna Signe Hørdum Nielsen ganske klar over skyggesiderne.
»Man skal også passe på med at romantisere det. Værtshuset er jo også et sted, hvor der bliver drukket jævnt tæt, og det er et sted, som jeg skriver, er fuldt af ulykker og uforløste drømme. Der er meget svigt, blandt andet af børn, og jeg har forsøgt at holde tingene op mod hinanden. Jeg har den her romantiske forestilling om værtshusene, men jeg er jo også realistisk.«
Hun har samtidig også kunnet konstatere, at mange værtshuse er trængt på økonomien, og mange lukker. Blandt andet bukkede en af hendes foretrukne ’skænkestuer’ Scala på Ravnsborggade under, mens bogen blev til. Det er trist, men der er også en fremtid. Folkene bag Café Gavlen overtog stedet, og det er netop på ’Det Ny Scala’, at Luna Signe Hørdum Nielsens bog bliver fejret med en åbningsreception torsdag 8. maj fra klokken 16.30 – 20.
Komplet, selvfølgelig med en servering af kolde guldøl, flæskesvær og rød sodavand. Skål.

Læs resten af den fine artikel her