Skip to content

Bag De Gule Gardiner

Kom med ind bag røgskyer og gule gardiner med røverhistorier fra dengang Mor var dreng7130985_orig

Bag De Gule Gardiner er en kulturhistorisk coffeetable bog, der tager dig med på opdagelse på de gamle, brune værtshuse, mens de er at finde i Nørrebros gader. Gennem stemningsfyldte fotografier, personlige portrætter og finurlige fortællinger giver bogen dig et kulturhistorisk indblik i det gamle arbejderkvarters værtshusmiljø – før og nu. Vi byder dig velkommen på udvalgte værtshuse på både indre og ydre Nørrebro, får en sludder med ejerne og de lokale og slukker den værste tørst efter historier.

Bogens formål er at bidrage til Nørrebros historiefortælling og kulturarv ved at give et nuanceret billede af et miljø, der er ved at svinde ind; et miljø, hvor unge og gamle mødes på tværs af kulturel, politisk og økonomisk status, og hvor uforløste drømme skylles ned med øl, smil, kaffe og sjusser.

_s9i3179_1348

_s9i3181_1348

_s9i3186_1348

”Du kan mærke ligesom lagret glæde stråle ud fra de mørkebrune tilrøgede vægge fra gammel tid – og smitte dig med sin helt nye og piblende friskhed som gamle tanker der er blevet nye og som du mærker boble kildrende op i dig som kulsyre-boblerne i en sodavand eller i et glas øl – som fra en uendelig kilde” – Jens August Schade

_s9i3200_1348

_s9i3198_1348

 

_s9i3196_1348

Men livet på værtshusene er ikke kun lutter lagkage og romantiserede fortællinger fra en fjern tid. Værtshusene kan også være – og har i høj grad været – et sted, hvor far drak husholdningspengene op, og hvor godtfolk gik i hundene. Her finder du smerten, sorgen og ulykkerne; en række samfundsmæssige tabuer mange af os ønsker at undgå, hvilket ikke er så underligt i et samfund, hvor vi ofte dyrker det æstetisk smukke. Men for mange mennesker er værtshusene lige præcis små skønne åndehuller fra hverdagens trummerum. Det er derfor vigtigt, at vi værner om de gamle, kulturhistoriske værtshuse, så vores by også i fremtiden rummer plads til forskellighed – og til de steder, der måske ikke ”passer ind” i vores ”pæne” bybillede.

_s9i3192_1348_s9i3188_1348_s9i3182_1348

Gennem stemningsfyldte fotografier, personlige beretninger og finurlige fortællinger giver bogen dig et indblik i samtidens værtshusmiljø anno 2013. Vi byder dig velkommen på udvalgte værtshuse, får en sludder med de lokale og slukker den værste tørst i baren.

Vi ser tilbage gennem bydelens kulturarv og beværtningshistorie. Går på opdagelse i bydelens druk-historie og leben fra 1800-tallets kroer og forlystelseshuse til 1900-tallets dansehaller og bodegaer. Vi dykker ned i Københavns gamle arkiver efter originalt billedmateriale, der skildrer steder og minder, der for længst er gået i glemmebogen.

Bogen modtog til Årets Bedste Bog Arbejde 2015 en udmærkelse af Foreningen for Boghaandværk som et eksempel på godt bogarbejde i kategorien Fagbøger. Se mere her.

Følg processen på bogens Facebookside, Bag de Gule Gardiner

Forfatter: Luna Signe Hørdum Nielsen
Forlag: Nordstroms
Art Direction: Jacob Birch
ISBN 978879931507
Languages: Danish
Pages: 240
Udgivet i 2014, (udsolgt)

Bogen er støttet af:
TuborgFondet
Nordea-fonden
Nørrebro Lokaludvalg
Crowdfunding, hvor bogen kunne forudbestilles.